Läsnäolo oppitunneilla
Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä. Koulutuksen järjestäjä päättää opiskelijan poissaoloa koskevista menettelyistä. (Lukiolaki 714/2018 30 §)
Myöhästymisten ja poissaolojen seuraamisen tärkein tavoite on tukea opiskelijan lukionkäyntiä. Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista läsnäoloa. Ajoissa oppitunneille saapuminen ja säännöllinen koulunkäynti osoittavat vastuuntuntoista asennetta opiskeluun.
Mikäli opiskelijalla on oppitunnilta myöhästymiseensä pätevä syy, hän voi mennä tunnille myöhästyneenä opetusta häiritsemättä ja ilmoittaa syyn opettajalle oppitunnin päätyttyä. Opettajalla on oikeus olla päästämättä myöhässä olevaa opiskelijaa luokkaan esim. kielten kuuntelun tai esitysten aikana.
Sairauden vuoksi opiskelijalla on lupa olla poissa. Poissaolon syystä on aina annettava selvitys lukion Wilmassa. Alle 18-vuotiaan opiskelijan huoltaja varmentaa selvityksen. Poissaolot vaikuttavat opiskelijan jatkuvan näytön arviointiin. Poissaolojen perusteella opettaja voi jättää opintojakson arvioimatta.
Opiskelijan velvollisuus on selvittää poissaoloaikana kertyneet koulutehtävät pääsääntöisesti opiskelutovereiltaan välittömästi poissaolon jälkeen.
Jos opiskelija on oppituntien aikana koulun edustustehtävissä tai muissa koulun määräämissä tehtävissä, on hänen sovittava asiasta etukäteen opintojakson opettajan kanssa.
Lukiolaki määrää, että poissaoloon lukiosta tulee pyytää lupa.
Opiskelija/huoltaja voi pätevän syyn nojalla anoa etukäteen lupaa koulusta poissa olemiseen
- yksittäiseksi oppitunniksi ao. opettajalta
- enintään kolmeksi (1-3) päiväksi ryhmänohjaajalta
- yli kolmeksi päiväksi rehtorilta tai apulaisrehtorilta.
Lupa useiden päivien poissaoloon ratkaistaan opintomenestyksen perusteella ja se on aina haettava hyvissä ajoin ennen poissaoloa.
Tukiopetus
Tukiopetuksella autetaan opiskelijaa tilapäisissä vaikeuksissa (esim. jos sairauspoissaolo on aiheuttanut opiskelussa vaikeuksia). Tukiopetusta annetaan joko opiskelijan pyynnöstä tai opettajan esityksestä.
Arviointiviikko
Jokaisen periodin lopussa on arviointiviikko, jolloin on kokeet opiskelluista opintojaksoista. Arviointiviikon pituus on 7 koulupäivää. Kiertotuntien koepäivät ilmoitetaan lukuvuoden alussa tapahtumakalenterissa.
Koepäivänä kertaustuokio, koe ja kokeen palautetuokio järjestetään klo 8-13. Opettaja ilmoittaa koepäivän tarkemman aikataulun. Kokeesta voi poistua aikaisintaan tunnin kuluttua. Niissä oppiaineissa ja opintojaksoissa, joissa ei ole koetta, pidetään koepäivänä oppitunnit 2 x 75 minuuttia. Opettaja palauttaa kokeet arvioinnin valmistuttua joko sähköisesti tai paperisena. Opintojakson arviointi näkyy Wilmassa seuraavan periodin alkupuolella kalenterissa ilmoitettuna päivänä. Kaksoistutkintolaiset voivat hakea paperiset kurssikokeet opintojakson opettajalta opettajan ilmoittamana ajankohtana tai sen jälkeen apulaisrehtorilta.
Erityisen tuen tarpeesta riippuen opiskelijan on mahdollista saada kokeessa mm. lisäaikaa, osittain tai kokonaan muu kuin kirjallinen koenäyttö, käyttää teknisiä apuvälineitä ja avustajaa. Järjestelyt ovat vähintään samat kuin mitä ylioppilaskirjoituksissa on mahdollista.
Kokeiden säilyttäminen: Opiskelijan on säilytettävä kokeet tallessa koko lukioajan.
Poissaolo opintojakson kokeesta
Jos opiskelija sairauden tai muun pakottavan syyn takia joutuu olemaan pois opintojakson kokeesta, opiskelijan velvollisuus on ottaa yhteyttä välittömästi kyseisen aineen opettajaan ja sopia koejärjestelyistä.
Loman tai harrastusten takia arviointiviikolla kokeesta poissaoleville ei järjestetä ylimääräistä koetta.
Kokeesta poissaolon selvittämiseen tarvitaan lääkärin tai terveydenhoitajan todistus tai huoltajien antama kirjallinen selvitys, joka vaaditaan myös 18 vuotta täyttäneeltä.
Hylätyn arvosanan korottaminen
Opiskelijalla on oikeus osallistua uusintakuulusteluun, jos hän on saanut jaksoarvioinnin opintojaksoarvosanaksi 4 (= hylätty).
Jos opiskelija saa oppiaineen opintojaksosta hylätyn arvosanan, suositellaan opintojakson uudelleen käymistä.
Opiskelija voi yrittää hylätyn opintojaksoarvosanan korottamista yhdessä uusintakuulustelussa kahden seuraavan uusintakuulustelukerran aikana. Uusintakuulusteluja järjestetään lukuvuoden aikana viisi kertaa. Uusintakuulustelujen päivämäärät, ajat ja paikat ilmoitetaan kalenterissa.
Uusintakuulusteluun ilmoittautuminen:
Lähetä opintojakson opettajalle viesti Wilmassa kalenterissa ilmoitettuun päivään mennessä.
Otsikoi viesti seuraavasti: Uusintakoe, uusintakokeen päivä, opintojakson koodi.
Opettajan ei tarvitse hyväksyä myöhässä lähetettyjä ilmoittautumisia.
Ilmoittautuminen on sitova ja merkitsee uusintamahdollisuuden käyttämistä, vaikka opiskelija ei saapuisikaan uusintakuulusteluun. Jos opiskelija pystyy esittämään hyväksyttävän syyn, esimerkiksi lääkärintodistuksella, uusintamahdollisuus säilyy.
Jos uusintakoekin hylätään, on kyseinen opintojakso suoritettava kokonaan uudelleen opetukseen osallistumalla, mikäli opintojaksosta halutaan hyväksytty suoritus.
Yhdellä uusintakuulustelukerralla voi uusia korkeintaan kahden opintojakson koetta.
Hyväksytyn arvosanan korottaminen
Hyväksytyn arvosanan korottaminen on mahdollista osallistumalla uudelleen opintojakson opetukseen tai suorittamalla opintojakso itsenäisesti tai osallistumalla kerran lukuvuodessa järjestettävään korotuskuulusteluun. Korotuskuulustelussa voi yrittää vain saman lukuvuoden aikana suoritetun yhden opintojakson hyväksytyn arvosanan korotusta. Viimeisen periodin aikana suoritetun opintojakson hyväksyttyä arvosanaa voi kuitenkin korottaa seuraavan lukuvuoden korotuskuulustelussa. Opintojaksojen suorituksista parempi arvosana jää voimaan.
Opintojakson suorittaminen uudelleen
Opiskelija voi suorittaa sekä hylätyn että hyväksytyn opintojakson uudelleen osallistumalla opetukseen, kun opintojakso on tarjolla myöhemmin. Jos opintojaksolle pyrkii enemmän opiskelijoita kuin on mahdollista ottaa, ensimmäistä kertaa opintojakson aloittavat ovat etusijalla.
Maksuttomat opiskeluvälineet ja sähköisten yhteyksien käyttö
Lukio-opiskelussa opetuksen edellyttämät oppimateriaalit, työvälineet ja -aineet ovat oppivelvollisuuden piirissä olevalle opiskelijalle maksuttomia.
Ylioppilastutkinnon edellyttämät viisi yo-koetta sekä niiden osalta hylättyjen kokeiden uusimiset ovat oppivelvollisuuden piirissä olevalle opiskelijalle maksuttomia. Jos opiskelija osallistuu useampaan kuin viiteen yo-kokeeseen, maksu peritään ylimääräisten kokeiden osalta.
Maksuttomia eivät ole opiskelijan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut soittimet, urheiluvälineet tai muut vastaavat välineet ja tarvikkeet, joita opiskelija voi käyttää myös muutoin kuin opetuksen yhteydessä.
Opintoja täydentävästä vapaaehtoisista opintoretkistä, vierailuista ja tapahtumista voidaan periä kohtuullisia maksuja.
Useilla opintojaksoilla käytetään oppikirjana digikirjaa. Lisäksi arviointikokeita tehdään sähköisesti tietokoneella. Oppivelvollisuuden piirissä olevat opiskelijat saavat koululta käyttöönsä kannettavan tietokoneen, jota käytetään opiskelussa koulupäivän aikana ja arviointiviikolla. Kone kannattaa aina ladata valmiiksi koulupäivää varten ja kuljettaa myös tietokoneen laturia mukana koulussa.
Kajaanin lukiolla on käytössä www-liittymä Wilma, jota käyttävät opiskelijat, opettajat, huoltajat ja muu henkilökunta. Wilman kautta merkitään arvosanoja, valitaan opintoja, annetaan palautetta, syötetään poissaoloja ja viestitään muiden kanssa.
Kajaanin lukion Wilmaan on linkki lukion internet-sivulta. Wilmaan kirjaudutaan omilla tunnuksilla. Kirjautumisen jälkeen avautuu jokaiselle oma etusivu, jonka yläreunassa on pikalinkit eri toimintoihin. Lisäksi etusivulla näkyvät lukemattomat viestit, ajankohtaiset tiedotteet sekä kurssit, joita opiskelet kyseissä periodissa. Oikeassa reunassa on kyseisen päivän työjärjestys, jota klikkaamalla avautuu kuluvan viikon työjärjestys.
Wilman toiminnot:
- Etusivulla on lista kuluvan jakson opintojaksoista sekä niiden viimeisimmät kotitehtävät, mikäli opettaja on ne Wilmaan merkinnyt.
- Viestit-osiossa voit lähettää viestejä opettajille samaan tapaan kuin sähköpostissa.
- Työjärjestys-osiossa näet työjärjestyksesi periodeittain.
- Kokeet-osiossa on lista niistä tulevista kokeista, jotka opettajat ovat merkinneet Wilmaan. Opettaja on voinut merkitä sinne myös koealueen sekä mahdolliset lisätiedot. Etusivulla näkyvät myös seuraavan 10 päivän aikana olevat kokeet, jotka on merkitty Wilmaan.
- Suoritukset-osiosta näet kurssien arvosanat.
- Poissaolot-osiossa näet selvittämättömät poissaolosi. Välilehdellä Tarkastele poissaoloja näet yhteenvedon siihen asti kertyneistä poissaoloistasi jaksoittain.
- Kurssitarjotin-osiossa voit tarkastella kurssivalintojasi.
- Tiedotteet-sivulla on tärkeitä, opiskeluun liittyviä tiedotteita. Huomaa, että uusista tiedotteista ei tule ilmoitusta kuten viesteistä, jos käytät Wilman älypuhelinsovellusta. Käy siis katsomassa tiedotteet säännöllisesti myös puhelimella.
- Opettajat-kohdasta näet opettajaluettelon ja koulun muun henkilökunnan. Nimeä klikkaamalla avautuu kyseisen opettajan työjärjestys ja kirjekuoren kuvaa klikkaamalla voit lähettää opettajalle viestin.
- Lomakkeet- kohdasta löydät mm. oman yo-tutkintosuunnitelmasi.
Opintojen sujumisen kannalta on erittäin tärkeää, että opiskelija seuraa päivittäin oman Wilma-sivustonsa tietoja.
Vilppi
Mikäli opiskelija syyllistyy opintojakson arviointiin liittyvässä kokeessa vilpilliseen menettelyyn tai vilpin yritykseen tai avustaa siinä, hän saa lukiolain mukaan rehtorilta kirjallisen varoituksen. Lisäksi hänen suorituksensa keskeytyy ja hän joutuu käymään kyseisen opintojakson uudelleen.
Samoin menetellään, jos jokin opintojaksoon liittyvä, arvioitava ja arvosanaan vaikuttava suoritus osoittautuu plagiaatiksi.
Plagioinnilla tarkoitetaan toisen henkilön ideoiden, tietojen, kielen tai kirjoituksen käyttöä silloin, kun se tehdään ilman alkuperäisen lähteen asianmukaista ilmoittamista. Plagiaatti on siis kirjallinen tai taiteellinen varkaus, sellaiseen perustuva teos tai sen osa (Suomen kielen perussanakirja).
Yhteydenotto opettajiin
Opettajat ovat tavoitettavissa B-osan työhuoneista ja heihin voi olla yhteydessä Wilman kautta. Viestejä/tehtäväpalautuksia yms. voi jättää postilokeroihin.
Tiedottaminen opiskelijoille
Opiskelijoita koskevat tärkeät ajankohtaiset tiedotteet löytyvät lukion Wilman tiedotteista.