Hyppää sisältöön

Tarinoita Kajaanin lukiosta: Neljän tieteen kisojen loppukilpailuun kaksi Kajaanin lukion abiturienttia

Kajaanin lukion opiskelijat Jussi Hiltunen ja Aleksi Karjalainen selvittivät tiensä MAOL ry:n Neljän tieteen kisojen loppukilpailuun. Viimeisen vuoden opiskelijat Jussi ja Aleksi sijoittuivat kemian avoimen sarjan alkukilpailussa 23 parhaan joukkoon.

MAOLin kilpailutoimikunta järjestää vuosittain valtakunnalliset matematiikan, tietotekniikan, fysiikan ja kemian kilpailut peruskoululaisille ja lukiolaisille: Neljän tieteen kisat. Kilpailun kautta on mahdollista päästä edustamaan Suomea kansainvälisissä tiedeolympialaisissa.

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry, tuttavallisemmin MAOL, on vuonna 1935 perustettu pedagoginen järjestö. Liittoon kuuluu 26 paikalliskerhoa, jotka toimivat ympäri Suomen. MAOL toimii tärkeänä matemaattis-luonnontieteellisten aineiden kulttuurin puolestapuhujana ja valvoo ainoana toimijana yksinomaan matemaattis-luonnontieteellisten aineiden etuja.

Valmennusleirillä syvennytään yliopistokemiaan ja verkostoidutaan muiden opiskelijoiden kanssa

Loppukilpailuun päässeet kutsuttiin joulukuun alussa neljän päivän mittaiselle kemian olympiavalmennusleirille Helsingin Yliopiston Kumpulan kampukselle.

”Valmennusleirillä päivät alkoivat noin klo 8–9 aikaan. Aamupäivisin oli 3–4 tuntia teoriaa ja iltapäivisin labratöitä. Kokeellisen työskentelyyn sisältyi mm. erilaisia ionireaktiota, kuten saostumisreaktioita, aspiriinin valmistamista ja bentsoiinin pelkistämistä”, Aleksi Karjalainen ja Jussi Hiltunen kertovat.

Titraus ja aspiriinin valmistus olivat tuttuja kemian tunneilta, mutta muut kokeelliset toimenpiteet olivat molemmille uusia. Valmennusleirillä syvennyttiin yliopistokemiaan.

Kajaanin lukion opiskelijat menestyvät kemian kilpailuissa

Kajaanin lukion kemian opetuksen tasosta ja panostuksesta kertoo se, että lukion opiskelijat ovat olleet lähes vuosittain Neljän tieteen kisojen loppukilpailuissa, erityisesti kemiassa ja monesti myös fysiikassa. Jussi ja Aleksi kehuvatkin Kajaanin lukion kemian opetuksen tasoa ja opettajia erittäin päteviksi.

Aleksille päätös kilpailuun lähtemisestä vahvistui juuri lehtori Ritva Romppasen suosituksesta. ”Olen myös pärjännyt kemiassa aina hyvin, joten kilpailusta oli helppo kiinnostua. Lukion valinnainen työkurssi antoi myös hyvän pohjan kilpailuihin.

Jussille kilpailukokemusta kehui ystävä. ”Päätin kaverin suosituksesta lähteä mukaan. Hän oli aiempana vuonna kilpailussa mukana ja kehui hyväksi kokemukseksi”, Jussi kertoo.

Loppukilpailu tammikuussa 2025

Loppukilpailu järjestetään tammikuussa 17.-18.1.2025 Helsingissä. Loppukilpailussa on teoriaosa ja kokeellinen osa.

Lukion matematiikka-, fysiikka- ja kemiakilpailun noin 50 parhaalle jaetaan kunniakirjat sarjoittain. Lukion fysiikka- ja kemiakilpailun avoimen sarjan sekä lukion matematiikan ja Datatähden kokonaiskilpailun 10 parhaalla on puolestaan mahdollisuus päästä ilman pääsykoetta opiskelemaan tekniikkaa ja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita useisiin korkeakouluihin.

”Loppukilpailuun lähdetään hyvillä fiiliksillä. Ei olla asetettu mitään ennakkotavoitteita, mutta odotetaan kovatasoista kilpailua”, Aleksi ja Jussi sanovat.

Kummallekaan pääsykokeettomat opiskelupaikat eivät ole suurin motivaattori, sillä tulossa on muutenkin mieluisiin opiskelupaikkoihin riittävän hyvät todistukset.

Joululomalle opettaja Ritva antaa Jussille ja Aleksille harjoitustehtävän ja tammikuussa harjoitellaan titrausta. Muuten opiskelijat valmistautuvat kilpailuihin omatoimisesti. Keväällä Jussia ja Aleksia odottavat myös viimeiset ylioppilaskirjoitukset.

Aihealueet